На 23.08.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за общи

...
На 23.08.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за общи
Коментари Харесай

Двама държавни чиновници с обвинения, взимали рушвети в схема за фотоволтаици

На 23.08.2023 година Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно произвеждане за общи длъжностни закононарушения по член 282, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, вероятно осъществени от чиновници в Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията и в Селскостопанската академия.

Прокурорската кореспонденция е формирана по отношение на осъществена инспекция от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), която е докладвана в СГП със мнение, че има данни за осъществени закононарушения от общ темперамент.

На 24.10.2023 година са осъществени голям брой дейности по следствието за откриване на обективната истина, измежду които претърсвания и изземвания в гр. София, гр. Сливен, гр. Стара Загора, гр. Бяла, гр. Кърджали, гр. Момчилград и гр. Хасково, разпитани са голям брой очевидци, които възпроизвеждат обстоятелства и условия, интересуващи предмета на доказване. Разрешенията за осъществяване на претърсвания и изземвания са дадени авансово от арбитър за над тридесет жилища, моторни транспортни средства и държавни институции, измежду които община и регионална дирекция по земеделието.

Разследването се прави от следователи при Следствения отдел на СГП.

В хода на следствието е указано подпомагане и от чиновници на Министерство на вътрешните работи и Комисията за противопоставяне на корупцията.

Събраните доказателства са докладвани на наблюдаващия прокурор, който е съставил постановления за привличане в качеството на обвинен за две лица. Привлечени в качеството на обвинени са заместник-директор на Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията и ръководител на Селскостопанската академия за това, че през месец юни 2022 година се сговорили да правят в страната длъжностни закононарушения, посредством които се цели да се набави имотна полза – закононарушение по член 321, алинея 6 от Наказателен кодекс. За посоченото закононарушение се планува наказване отнемане от независимост до шест години.

Длъжностните нарушавания се състоят в незаконосъобразно намаление на категорията на аграрни земи, с цел да се даде опция на трети лица да изградят слънчеви съоръжения на нея.    

Предвид високата социална заплаха на действията по отношение на обвинените е постановена мярка за процесуална насила задържане до 72 часа с оглед отправяне на искане до Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение задържане под стража.

Разследването по случая продължава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР